Zoeken in blog & website

dinsdag 21 september 2010

EEN REIS NAAR DE BEAUJOLAIS, MACONNAIS, COTE D'OR EN ELZAS

Op zondag 5 september vertrok ik richting Villié Morgon om er maandag een beeld te krijgen van de 2009 oogst in de Beaujolais. Maar eerst stopte ik bij Laurent Tripoz in Loché bij Macon om er zijn 2009's te proeven.

De wijnen waren zeer rijp, rond en toegankelijk. Hier in het zuiden van de Bourgogne werd duidelijk dat dit wijnen zijn om snel te drinken op hun fruit en minder potentieel hebben dan de 2008's die door hun hogere zuren meer spanning en fraîcheur bezitten.

's Avonds kwam ik dan aan in La Table du Cuisinier in Villié-Morgon waar het leuk vertoeven was met een prima keuken en ambiance. Er waren heel wat lokale wijnboeren waaronder Guy Breton en Jean-Paul Thevenet, 2 van de beste producenten in Morgon met een "vin nature" benadering. In de klassieke stijl stak er het domein wat wij zelf importeren bovenuit. De wijnen van Claude-Emmanuelle en Louis Desvignes verbazen door hun rassig fruit, rijpe tannines en aardse tonen. Het zijn wijnen die tijd nodig hebben maar fantastisch rijpen zoals de cuvée "Javernières" in 2006 die nu super om drinken is. Gemaakt van 90 jaar oude stokken in het beste gedeelte van de bekende "Côte du Py".

's Morgens om 9u kwam ik aan in Odenas boven op een heuvel met prachtig zicht over de vallei waar Laurent Martray mij zijn 2009's liet proeven.



Verschillende cuvées in Brouilly en Côte de Brouilly. Wijnen met klasse en verfijning maar toch gestructureerd met een mooie mineraliteit. Een adres om te onthouden.
Vandaar uit ging het terug naar de Maconnais naar mijn goede vriend Jean-Jacques van het domein Robert-Denogent. Net zoals in 2007 stelde JJ zijn verschillende cuvées in Pouilly-Fuissé niet teleur. Mooi geconcentreerde cuvée Les Reisses met bakken rijp geel fruit en mooie zuren. Reeds toegankelijker dan de 2007 met misschien nog iets meer materie.
Perfecte élevage zoals steeds met nobele houtinvloed en zeer mineraal.
Snel terug even langs bij JP Thévenet die ik de avond voorheen had leren kennen om zijn Morgon Vieilles Vignes 2009 te proeven. Een monument van een wijn met bakken rode bessen en frambozen vermengd met lichte torrefactie en een soort ijzer gewaarwording. Grote wijn die nog moet liggen.
's Middags lunchten we bij Emilie in Cercié en dit was één van die parels die men nog kan aantreffen met een schitterende "cuisine de terroir" aan zeer verteerbare prijzen. We dronken er een Savagnin van Pierre Overnoy als aperitief. Een buitengewone ervaring.
Nadien ging het richting Jean-Louis Dutraive, een grote naam in Fleurie die sinds de oogst 2009 volledig biogecertifieerd is. Schitterende man met fantastische wijnen. Vooral de cuvée Champagne die enkel in grote jaren wordt gemaakt verdient een plaats in elke rechtgeaarde wijnliefhebber's kelder.
Vandaar uit ging het naar Domaine Paul Janin in Romanèche Thorins waar zoon Eric mij ontvangde en zijn schitterende Moulin-à-Vent Clos du Tremblay liet proeven. Terug een klassiekere stijl maar wat een wijn. Fenomenale concentratie, elegant, fris, mineraal met een enorm potentieel en dit met een verkoopprijs van rond de 13 € incl. btw.
Er zijn koopjes te doen in de Beaujolais waar een hele hoop serieuze wijnboeren werkelijk fenomenale dingen doen met de Gamaydruif die zo wondergoed gedijt op de granietrijke bodems van dit prachtig gebied.
Als verschillende topproducenten uit de Bourgogne beginnen investeren in de Beaujolais kan je vermoeden dat hier een groot potentieel zit.
Alleen is het nog niet doorgedrongen bij het grote publiek en misschien maar goed ook. Dit houdt de prijs/plezierrelatie bijzonder scherp.
En ja, 2009 is een groot Beaujolaisjaar. Want als Pierre Chermette Senior (97 j.), vader van Pierre-Marie van het domein du Vissoux, dat al jaren bij de absolute top behoort zegt dat hij dit nog nooit heeft gezien in de 83 oogsten die hij heeft meegemaakt moeten we daar respect voor hebben.

Om 18u vertrok ik die dag richting Meursault naar Hotel Le Chevreuil, een echte aanrader wat betreft keuken en hotel. Excellente prijs/kwaliteit en de Bourgondische terroirkeuken op zijn best.
Ik was in de Côte de Beaune om voornamelijk 2 boeren te bezoeken met name Pierre-Yves Colin-Morey en Jacques Carillon van het domein Louis Carillon.
Deze 2 mensen maken bij de beste witte Bourgognewijnen in Chassagne en Puligny en ik was dan ook zeer blij na jaren hun bezocht te hebben een eerste allocatie vast te krijgen.
De wijnen van deze domeinen getuigen van een bijzondere puurheid. Ze zijn strak gevinifieerd, terroir gedreven, met zoveel concentratie en intelligent houtgebruik dat ze zich pas na enkele jaren flesrijping beginnen te ontplooien. Zeker voor het betere werk in 1er cru en Grand Cru bereik. Wat ook hier opviel is dat 2008 in wit bijzonder geslaagd is met een rijpe en vette materie maar mooi ondersteund door edele zuren.
Deze wijnen zijn in hun jeugd toegankelijker dan de 2007's.
2009 voldoet dan weer volledig aan de verwachtingen met meer opulentie en iets lagere zuren waardoor ze jonger meer plezier zullen geven.
Van deze laatste jaargang bieden wij einde oktober van PY Colin een ruim gamma Saint-Aubins en Chassagnes aan. Bij Carillon hebben we voorlopig enkel een beetje 2008.
Zoals u kunt lezen dragen wij de Bourgogne in ons hart en blijven we streven naar een uitgekiend gamma wijnen van de beste producenten.
In de Côte de Nuits bezocht ik "rising star" Olivier Bernstein maar zijn wijnen konden mij minder bekoren.
Ondertussen is het donderdagochtend 07.00 u en vertrek ik vanuit Gevrey-Chambertin richting Epfig in de Elzas. Daar wordt ik om 11.00 u verwacht door niemand minder dan André Ostertag. De nummer 1 in de Elzas voor de productie van grote droge wijnen en in de nieuwe Guide Vert bekroond met het maximum van 3 sterren. André vond dat zijn wijnen slecht verdeeld waren in Vlaanderen en ik krijg de eer om daar verandering in te brengen.
Het zal niet makkelijk worden aangezien de Elzas terrein verliest tegenover de Duitse Rieslings waarvan jullie weten dat ik grote fan ben.
Maar er zal alles aan gedaan worden om deze wijnen een plaats te doen veroveren op de kaarten van de gepassioneerde wijnrestaurateurs.
Het hele gamma van Ostertag staat op het hoogste niveau. De wijnen zijn beendroog, mineraal, exuberant in fruitexpressie en zeer elegant met een buitengewone lengte en precisie. En ze kunnen fantastisch rijpen.
Het zijn ideale wijnen voor de liefhebber die kwalitatief veeleisend is maar niet het budget heeft om de grote Bourgognes in zijn kelder te leggen.
Wat er ook van zij. Het beste kunnen jullie zelf oordelen.
Op Zondag 24 oktober en maandag 25 oktober kunnen de wijnen van deze producenten geproefd worden. Meer details vindt U zeer binnenkort op de website. Voor verdere info blijf ik steeds ter jullie beschikking op
+ 32 497 58 38 00.
Met vineuze groet,
Frank Fissette