Zoeken in blog & website

vrijdag 20 november 2009

HET VERSLAG VAN DE WIJNREIS NAAR BOURGOGNE, PIEMONTE EN BADEN

Op woensdag 11 November komen we 's avonds aan in de charmante Chambre d'Hôte "Au Bourg" van Denis en Nathalie Porte in Marsannay-la-Côte. Een zeer degelijk en rustig adres met een verzorgd ontbijt.
's Avonds dineren we in Les Gourmets in hetzelfde dorp. Dit restaurant is overgenomen door een jong koppel. Het interieur getuigt van weinig goede smaak. Het eten is correct. De ontvangst lauw. Het spijtige is dat op de zeer uitgebreide wijnkaart de Bourgognes zijn overprijsd. Onder de 80 € is er bijna niets degelijks te vinden. Uiteindelijk vinden we een Santenay 2001 "Clos Tavanes" van La Pousse d'or aan 54 €. Een wijn die mooi op dronk is en ons het nodige plezier verschaft. Bij een volgende passage in Marsannay slaan we dit adres over.

Donderdagmorgen staan we om 9u30 stipt bij een voorlop nog geheim adres in Gevrey-Chambertin voor een proeverij van de jaargang 2008. Dit is de eerste maal dat ik dit domein bezoek nadat ik positieve reacties had gehoord over hun wijnen. Dit is inderdaad een degelijk domein met een mooi aanbod Gevreywijnen van oude stokken en zeer goede 1er crus zoals Poissenots, Petite Chapelle, Estournelles-St-Jacques en een beetje Charmes-Chambertin. De wijnen zijn zuiver en geconcentreerd met goede structuur en diepgang. Het zijn wijnen die tijd nodig hebben. De 2008's proeven goed en tonen duidelijke verschillen tussen de verschillende terroirs. De wijnen hebben levendige zuren in de afdronk die niet storen. De natuurlijke suikers bedragen tussen de 12.3 en 13.2 % wat maakt dat de wijnen vrij puur overkomen.



Om 11 uur worden we verwacht in de cuverie van Domaine Denis Mortet. Arnaud wacht ons op en is duidelijk in zijn nopjes. Bij eerdere telefonsiche gesprekken gaf hij reeds te kennen zeer tevreden te zijn over zijn 2008's. Het wordt een moeilijke proeverij aangezien een aantal wijnen de 2de gisting (malolactaatgisting) nog niet heeft ingezet, anderen er volop inzitten en slechts enkelen ze reeds beëindigd hebben.
Dit laatste is het geval voor sommige 1er crus en de 2 Grand Crus.
Hierin wordt duidelijk dat 2008 inderdaad een mooie réussite is voor Domaine Denis Mortet. De wijnen getuigen van zeer goede concentratie, rijpe tannines, perfecte balans tussen suikers en zuren en buitengewone terroirexpressie. Ze hebben een zuivere lange afdronk met veel mineraliteit en edele levendige zuren. Ook wordt duidelijk dat het domein meer en meer wijnen produceert die schatplichtig zijn aan de regio met duidelijk meer elegantie, nobeler houtgebruik en minder extractie. Het domein beschikt bovendien net als Comte Liger-Belair, Frédéric Mugnier en Sylvain Cathiard over uitzonderlijke oude wijngaarden. Ze beschikken over de beste terroirs van Gevrey-Chambertin inclusief de top 1er crus "Les Champeaux" en "Lavaut-Saint-Jacques" alsook de Grand Cru Le Chambertin. Ook produceren ze 1 van de allerbeste Clos Vougeots. Arnaud zit op de goede weg en heeft nog veel groeipotentieel niettegenstaande dat zijn 2008's reeds van heel hoog niveau zijn.
Om 12u30 komen we aan bij "Chez Guy" onder in het dorp Gevrey-Chambertin. Veel bekend volk hier. De ietwat saaie Stephen Tanzer geniet er ook zijn lunch met een demie Badoit.
Wij kiezen voor een Gevrey Poissenots 2002 van Humbert voor 38 € die niet helemaal kan overtuigen. Goed om weten is dat Chez Guy op dinsdag, woensdag - en donderdagmiddag de wijnen aan kostprijs zijn.
De keuken is zeer verzorgd en de bediening correct. Een heel goed adres in Gevrey waar de lokale wijnboeren regelmatig met hun importeurs tafelen en er soms onverwachts grote wijnen in uw glas belanden.

Om 14u staan we op het binnenhof van het Château de Vosne-Romanée van Comte Liger-Belair. We dalen de prachtige kelders af en proeven samen met Louis-Michel's invoerder uit Nieuw-Zeeland.
Hier wordt bij de eerste wijn duidelijk, de Vosne-Romanée Les Colombières, dat dit een uitzonderlijk adres is. Pinot Noir op zijn delicaatst. Zeer puur en geparfumeerd met ragfijne zuren en edel houtgebruik.
Ondanks het gebruik van 100% nieuwe eiken vaten valt op hoe mooi de eik geïntegreerd is. Louis-Michel heeft dan ook speciale afspraken met tonnelerie François Frères voor de selectie en indroging van de beste eiksoorten die speciaal naar zijn specifieke wensen in samenspraak geselecteerd worden.
De stijl is heel anders dan bij Denis Mortet en gericht op extreme finesse zonder echter aan concentratie in te boeten. De rendementen liggen zeer laag en het domein experimenteert in bepaalde parcelen van de "Clos du Château" met biodynamische wijnbouw. Het beschikt bovendien over een uitzonderlijk aantal topappelaties met zeer oude stokken. Waaronder in Vosne de 1er crus Reignots, Suchots, Petit Monts, Brulées en de Grand Cru La Romanée. Voorts is er sinds kort ook nog de Grand Cru Echezeaux aan het indrukwekkende gamma toegevoegd. Het is duidelijk dat dit één van de meest veelbelovende domeinen van de Côte de Nuits is. Alles wordt hier in het werk gesteld om absolute top Bourgognes te produceren. Ook in 2008 is er duidelijke progressie proefbaar met nog meer intensiteit en energie en nog betere balans. Een topadres.


Om 16u staan we bij Virgile Lignier-Michelot aan de deur. In lichte euforie van de uitzonderlijke kwaliteit die we bij Liger-Belair geproefd hebben. Virgile timmert reeds jaren aan de weg en stelt ons niet teleur met een mooi constant gamma wijnen uit voornamelijk Morey-Saint-Denis. Het is een verfijnde stijl met expressief en zuiver Pinotfruit en goede concentratie maar minder edel dan bij Mortet of Liger-Belair. Toch zijn er steeds enkele hele mooie wijnen zoals de Chambolle VV, de Morey St D. "En la Rue de Vergy" en de 1er cru "Les Faconnières" die boven de andere uitsteekt. Ook zijn er de fantastische Grand Crus Clos-Saint-Denis en Clos de la Roche. Een zeer goed adres met een goede prijs/plezier verhouding.

Om 17u15 sluiten we de dag af bij Frédéric Mugnier die ons verbaast met wederom een perfecte serie Chambolle Villages, 1er crus Fuées en Amoureuses en Grand Crus Bonnes Mares en Musigny om af te sluiten met zijn NSG Clos de la Maréchale. We proeven eerst 2008 op vat en nadien 2007 op fles. Mugnier weet perfect deze verschillende terroirs te vatten in enorm complexe en gelaagde wijnen met zeer veel diepgang en verfijning. Het is duidelijk dat we hier bij één van de grootste wijnmakers van zijn generatie zitten. Hij bestempelt 2008 als een klassiek jaar voor de echte Bourgogneliefhebber en is er zelf zeer tevreden mee. Transparantie en terroirexpressie zijn de "keywords" in zijn wijnen. Een must voor elke Bourgogneafficionado.

We reizen zeer tevreden naar Beaune af nog onder de indruk van de Musigny 2007 die blijft nazinderen in onze mond en hersenen.
We logeren in het gerenoveerde en zeer correcte Hotel de la Paix in de Faubourg Madeleine te Beaune.
's Avonds dineren we in La Ciboulette, een klein gezellig restaurantje met steeds een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding in zijn menu's. Er staan ook altijd enkele interessante oudere Bourgognes op de kaart van mooie domeinen aan aanvaardbare prijzen. Het restaurant beschikt reeds jaren over een Bib Gourmand. Voor we willen vertrekken zien we Aubert de Villaine van DRC aan de vestiaire die enthousiast wordt aangesproken door jonge reeds lichtjes aangeschoten Japanners en als een held aanzien.
Een ander adres in de buurt van het hotel waar wij logeren dat zeer goed is voor zowel het eten als de wijnen is de Caves Madeleine. Hier eet je aan grote tafels in gezelschap en deel je grote wijnen aan zeer goede prijzen.

De volgende morgen staan we om 9u aan de deur bij Anne-Marie en Jean-Marc Vincent. Een jong en zeer dynamisch koppel met een klein domein van slechts 5 ha. Hier zie je de andere kant van de medaille in de Bourgogne. Santenay is een gemeente die niet klinkt als de bekende dorpjes waar we gisteren vertoefden in de Côte de Nuits en de wijnboeren worden hier nog niet als sterren afgeschilderd door de media. Ze timmeren bijzonder hard aan de weg om op hun terroirs de best mogelijke Chardonnay en Pinot Noir te verbouwen. En ze slagen erin na vele jaren hard labeur in de wijngaarden.
Zowel hun Bourgogne Blanc, Auxey-Duresses, Santenay 1er cru Beaurepaire en Puligny-Montrachet getuigen van een unieke rijke stijl met veel punch en super houtgebruik. Echte pareltjes aan zeer goede prijzen. In rood springen vooral de Santenay 1er cru Gravières en Auxey-Duresses 1er cru Bretterins in het oog. Zuivere wijnen met goede concentratie en finesse en een perfecte balans. Wijnen die nog jong zijn maar toch reeds charmeren. Vooral de Auxey volledig op zijn fruit is nu reeds heerlijk om te drinken.

Eén uur later staan we terug buiten en vervolgen we onze reis naar Jean-Claude Bachelet et Fils te Gamay in Saint-Aubin. We passeren hun nieuwe cuverie die in aanbouw is. Hier zal de jaargang 2010 gevinifieerd  worden. Zoals steeds bij Bachelet is de kwaliteit op de afspraak. De witte wijnen moeten nog aan volume winnen maar men proeft duidelijk de verschillen in herkomst en zoals steeds steken de Puligny 1er cru Sous le Puits, Chassagne 1er Cru Blanchots Dessus er boven uit net als de Bienvenues Batard Montrachet. Maar ook hun gamma Saint-Aubins is zeer sterk met een superieure Murgers des Dents de Chien.
Nadien verhuizen we naar de andere kelder waar de rode wijnen rijpen.
Een fantastische oude gewelfde koude en vochtige kelder. De rode wijnen hebben duidelijk nog vooruitgang geboekt. Ze zijn zeer expressief krokant fruitig met voldoende materie en een hoge drinkbaarheidsfactor.
Wijnen waarbij je moeite moet doen om ze niet door te slikken zo vroeg op de dag.
Domaine Bachelet blijft een super ontdekking waarbij we fier zijn dit domein exclusief voor België te mogen verdelen. Wist U overigens dat Denis Mortet, Comte Liger-Belair en Sylvain Cathiard ook exclusief door ons verdeeld worden?

Voor deze laatste moeten we terug omhoog naar Vosne-Romanée. De eigenzinnige zeer gedreven Cathiard is volop een nieuwe moderne cuverie aan het bouwen en heeft ook een schitterende gewelfde kelder laten uithouwen waar hij terecht bijzonder fier op is. Nu kunnen er 2 jaargangen naast elkaar rijpen in de eiken vaten in deze unieke omgeving. Sylvain Cathiard bezit slechts 4.20 ha wijngaarden maar wat voor. Chambolle Clos de l'Orme, Vosne Villages plus de 1er crus En Orveaux, Reignots, Suchots en Malconsorts. Nuits Villages plus de 1er crus Aux Thorey en Aux Murgers en als parel aan de kroon een miniperceel Grand Cru Romanée-Saint-Vivant.
Alle wijnen die we hier proefden getuigden van een uitzonderlijke kwaliteit waarbij elke terroir zo verschillend was en perfect zijn identiteit blootgaf. Waow, wat een serie wijnen. Een unieke ervaring waarbij dient gezegd dat sinds de komst van zoon Sébastien de wijnen aan nog meer finesse en energie hebben gewonnen. Ongetwijfeld één van de allergrootste producenten in Vosne en Bougogne in het algemeen.
Toen we om 15u30 terug in de auto stapten na 2 uur op het domein vertoefd te hebben waren we ietwat verweesd van de superieure kwaliteit en persoonlijkheid van Cathiard.

We stapten de auto in en reden in één ruk naar La Morra in Piëmonte zonder veel te zeggen en nagenietend van deze uitzonderlijke proeverij.
Piëmonte is een openbaring zowel op culinair vlak als op wijngebied. Wie Pinot Noir liefhebber is bezwijkt ook voor de uitzonderlijke Nebbiolodruif.
Zo spoedig onze selectie gemaakt is brengen we jullie hiervan op de hoogte.
Twee excellente adressen om te eten wanneer U er verblijft zijn de Trattoria dai Bercau in Verduno en de Osteria More e Macine in La Morra. Uitstekende chambres d'hôtes vindt U bij Allesandro Locatelli op het domein Rocche Costamagna in La Morra.

Nadien reisen wij terug naar Belgie door Zwitserland met een stop in Efringen-Kirchen in Markgräferland op Duits grondgebied en grenzend aan de Elzas bij Hans-Peter en Edeltraud Ziereisen van het gelijknamige domein.
Hier werd duidelijk dat dit een uitstekende regio is voor de productie van Pinot Noir. Dit dynamische koppel maakt schitterende wijnen met veel finesse en verouderingspotentieel. De stijl is verschillend van de Bourgogne maar daarom niet minder interessant.
Wij waren alvast overtuigd van de Tchuppen Blauer Spätburgunder 2007 en Weissburgunder 2008 die momenteel onderweg zijn naar België en waar we U hopen mee te verrassen.

Ik hoop U nieuwsgierig gemaakt te hebben naar de wijnen die we geproefd hebben en kijk ernaar uit uw reacties te ontvangen. Tot binnenkort.